17.10.06

Μια συγκλονιστική καταγγελία

"Η εισβολή της οικονομικής «εξουσίας» στο χώρο της πολιτικής με «όπλο» τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. και τη χρηματοδότηση κομμάτων και μελών του πολιτικού κόσμου αποτελεί το σταυρικό πρόβλημα της Δημοκρατίας. Ελέγχοντας την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την επιμόρφωση του λαού, λίγοι επιχειρηματίες καταδυναστεύουν ουσιαστικά το δημόσιο βίο της χώρας και αποσυνθέτουν την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, η λειτουργία ενημέρωσης και σχηματισμού της κοινής γνώμης καθώς και ο διάλογος για τη διαμόρφωση της πολιτικής του κράτους μετατέθηκε, εν τοις πράγμασι, από την εθνική αντιπροσωπεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με μία τεράστια διαφορά. Το ελεύθερο βήμα της Βουλής έχει υποκατασταθεί από τα κατ’ επιλογήν και καθ’ υποβολήν πρόσωπα και λόγο, κατακερματισμένο συνήθως και για άλλους σκοπούς εκφερόμενο από τα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα. Από τη μετάθεση αυτή της λειτουργίας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στο εξωσυνταγματικό πεδίο της de facto εξουσίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πηγάζει η σοβαρότερη απειλή κατά της αντιπροσωπευτικής και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η απειλή αυτή εντείνεται από την ολιγαρχική και δυσχερέστατα ελέγξιμη δομή της διαχείρισης των μέσων αυτών, από αδίστακτους, στην επιδίωξη οικονομικής και άλλων μορφών ισχύος, επιχειρηματίες και συνεργάτες τους, όχι μόνο δημοσιογράφους, αλλά και ελεγχόμενους και προωθούμενους μέχρι της εισόδου του Κοινοβουλίου ή και της αίθουσας του υπουργικού συμβουλίου, πολιτικούς.

Είναι ευθύνη τόσο της πολιτικής, όσο και της πνευματικής ηγεσίας, αλλά και ολόκληρου του λαού, του κάθε πολίτη να συγκροτήσουμε μια συμμαχία υπεράσπισης των κοινωνικών μας αξιών, των παραδόσεων, του πολιτισμού, της γλώσσας και των ατομικών ελευθεριών που καθημερινά ευτελίζονται μέσα από γελοία και χυδαία προγράμματα «ψυχαγωγίας» ή «επιμόρφωσης» και ενημερωτικές εκπομπές χωρίς ίχνος αντικειμενικής και υπεύθυνης ενημέρωσης."

Απόστολος Κακλαμάνης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ β΄ Αθήνας
πρώην Πρόεδρος της Βουλής
www.apkaklamanis.gr