18.10.06

Η δημοκρατία των δημοσκοπήσεων

Αφελής απορία: Αφού οι δημοσκοπήσεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας πληροφορούν για το τι ακριβώς πιστεύουμε και θέλουμε, για ποιο λόγο να γίνονται εκλογές;

Οι δημοσκόποι δεν κρατούν στα χέρια τους μόνο το μαχαίρι για τη μοιρασιά της πίτας. Ελέγχουν κι ολόκληρη την πίτα. Αυτοί υπαγορεύουν ποια τα φαβορί και ποια τα αουτσάιντερ, ποια η «σωστή» θέση του κάθε παίκτη στο παιχνίδι. Ο Παπαγεωργόπουλος, για παράδειγμα, είχε χριστεί μεγάλο φαβορί, με σχεδόν αυτονόητη τη νίκη του από τον πρώτο γύρο. Αποτέλεσμα; Πολλοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να ψηφίσουν, αφού «έτσι κι αλλιώς ο Παπαγεωργόπουλος θα βγει». Έστω κι έτσι, πάντως, καταφέραμε να τους διαψεύσουμε. Ο Ατσαλάκωτος δεν κατάφερε να πιάσει ούτε καν το αυτονόητο 42%. Και μαζί μ’ αυτόν, τσαλακώθηκαν κι οι δημοσκόποι.

Θα έχετε, άλλωστε, προσέξει, με πόση μανία επιμένουν να προωθούν τις διάφορες δημοσκοπήσεις οι τηλεδημοσιογράφοι. Υποχρεώνουν μεθ’ επιτάσεως τους καλεσμένους τους να τις σχολιάζουν και δεν αποδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση για την «επιστημονική» τους φερεγγυότητα. Τώρα, από πού αντλείται αυτή η επιστημονική αυθεντία και ποια ανεξάρτητη ελέγχουσα αρχή την επικυρώνει, ουδείς γνωρίζει…

1 Comments:

Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις σου. Χάρη στη βία με την οποία εισβάλλουν τα διάφορα ΜΜΕ στο σπίτι μας οι δημοσκοπήσεις έχουν αναχθεί σε εκλογικές αντιλήψεις οι οποίες ρυθμίζουν σημαντικά τη στάση μας. Μας προκαταβάλλουν για το τελικό αποτέλεσμα, μας λένε ότι δεν σωστό να απεργούμε γιατί παρά τα σκάνδαλα η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή (αλήθεια ισχυρή παρά το ότι το 60-65% είναι εναντίον της;).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων. Η αποχή στο Δήμο Σταυρούπολης έφτασε κάτι κάτω από το 20% (εν μέρει δικαιολογημένο για περιπτώσεις γερόντων και μεταναστών) και το ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ έπιασε το +10%. Αυτό αποτελεί ένα αξιόλογο ποσοστό που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το πολιτικό μέλλον της αυτοδιοίκησης.

21/10/06, 6:37 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home