23.10.06

Θέλουν πράγματι οι Θεσσαλονικείς τον Παπαγεωργόπουλο για δήμαρχο;

Πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών. Σε σύνολο 245.646 εγγεγραμμένων, 68.319 Θεσσαλονικείς τιμούν τον κ. Παπαγεωργόπουλο με την ψήφο τους. Ποσοστό μόλις 27,81%! Η πλευρά Παπαγεωργόπουλου προσφέρει κάποιες δικαιολογίες για το πενιχρό αυτό αποτέλεσμα, και υπόσχεται 55% στο δεύτερο γύρο.

Ισχυρίζεται, συγκεκριμένα, πως κάποιοι οπαδοί του μπορεί να μην έκαναν τον κόπο την πρώτη Κυριακή να ψηφίσουν, παρασυρμένοι από υπερβολική βεβαιότητα για την επανεκλογή του. Το ενδεχόμενο αυτό όμως καταρρίπτεται απ’ το γεγονός ότι τη δεύτερη Κυριακή η αποχή ήταν ακόμη μεγαλύτερη, η δε αύξηση των ψήφων του κ. Παπαγεωργόπουλου ήταν ελάχιστη, της τάξης του 6,4% (από 68.319 στις 72.696 ψήφους).

Επικαλείται επίσης το σενάριο της χαλαρής ψήφου, ότι δηλαδή κάποιοι οπαδοί του δημάρχου ψήφισαν στον πρώτο γύρο Καρατζαφέρη ή Μπουτάρη για να τον «τρομάξουν», σενάριο που επίσης καταρρίπτεται, αν σκεφτούμε ότι 12.371 ψήφους είχε πάρει ο κ. Καρατζαφέρης και 26.334 ο κ. Μπουτάρης, σύνολο 38.705 ψήφοι. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έλαβε όμως στο δεύτερο γύρο μόλις 4.377 ψήφους παραπάνω απ’ ό,τι στον πρώτο. Κατάφερε δηλαδή να αποσπάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του κ. Καρατζαφέρη και τίποτ’ άλλο! Όλοι οι υπόλοιποι πήγαν μονοκούκι στην κ. Αράπογλου, η οποία από 35.623 ψήφους που πήρε την πρώτη Κυριακή, βρέθηκε τη δεύτερη με 65.455! Μιλάμε επομένως για καινοφανή συσπείρωση εναντίον του.

Συμπέρασμα: Η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων δεν θέλει τον κ. Παπαγεωργόπουλο για δήμαρχο. Ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει απωλέσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Η πορεία αποκαθήλωσης έχει ήδη ξεκινήσει, και είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.