31.5.07

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Εισαγγελέας παρενέβη στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης. Ζητά να μάθει ποια τα αίτια γι’ αυτή την αύξηση, ποιοι είναι υπεύθυνοι, αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν αυτό θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί, και αν ναι, γιατί δεν εφαρμόστηκε. Θεάρεστες απορίες, αλλά δε χρειάζεται ολόκληρη εισαγγελική έρευνα για να λυθούν. Λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο φτάνει και περισσεύει.

Και βέβαια αυτό που υπολανθάνει στην εισαγγελική έρευνα είναι η ιδέα ότι, για να υπάρχει τόση ρύπανση, κάποιος θα παραβαίνει τους νόμους. Οπότε αρκεί να τον πιάσουμε και να τον κλείσουμε φυλακή για να λυθεί το πρόβλημα. Μακάρι να ήταν όμως έτσι. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως άλλωστε και τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα, δεν είναι ούτε αστυνομικής, ούτε δικαστικής φύσεως. Είναι αμιγώς κοινωνικά-πολιτικά, και εξαρτώνται κυρίως από μας τους ίδιους.

Κάποιος ο οποίος για να διανύσει μια απόσταση ενός χιλιομέτρου χρησιμοποιεί το γιωταχί του παρανομεί; Ένας Δήμος ο οποίος δεν μεριμνά για ένα πλήρες και άρτιο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών παρανομεί; Όταν οι μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων δημοσιοποιούνται ανεπαρκώς και κουτσουρεμένες και σχεδόν κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, πρόκειται για παρανομία; Όχι βέβαια. Αφού εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε, γιατί να ενδιαφερθεί η Πολιτεία;

Για την ιστορία: Τις μετρήσεις στη Θεσσαλονίκη διεξάγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και όχι κάποια ανεξάρτητη αρχή (π.χ. Πανεπιστήμιο). Οι μετρήσεις γίνονται με τρόπο πονηρό, ή κουτοπόνηρο, ανάλογα με την οπτική του καθενός, για παράδειγμα ξεκινούν στη μία μετά τα μεσάνυχτα και σταματούν στις έντεκα το πρωί, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι ώρες μεσημεριανής αιχμής και να είναι αδύνατη η εξαγωγή μέσων όρων εικοσιτετραώρου. Δημοσιεύονται κατά τρόπο αξιοπρόσεκτα ανεπαρκή (για παράδειγμα δεν λειτουργεί το αρχείο τιμών) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.envdimosthes.gr. Και τυγχάνουν της γενικής αδιαφορίας.

Τη Δευτέρα 21 Μαΐου, για παράδειγμα, τα αναπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10 ήταν 106 μg/m3. To όριο επιφυλακής που έχει θέσει (αυθαίρετα) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα 90 μg/m3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, ήδη από το 1999 έχει εκδώσει οδηγία, όπου τοποθετεί την οριακή επιτρεπόμενη τιμή στα 50 μg/m3, με στόχο μάλιστα περαιτέρω μείωση. Εμείς προφανώς θεωρούμαστε πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Ας είναι, όμως. Θα ’ρθεί τώρα η εισαγγελική παρέμβαση και θα διορθωθούν όλα….