30.6.07

Ένας συμπολίτης μας κινητοποιείται

Συμπολίτης μας ονόματι «Ανδρέας» τοιχοκόλλησε σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης μια φωτογραφία τραβηγμένη στις 23 Μαΐου, με ένα περιπολικό της Δημοτικής Αστυνομίας, σταθμευμένο στη γωνία των οδών Παύλου Μελά και Παλαιών Πατρών Γερμανού ακριβώς πάνω στη ράμπα των αναπήρων, αλλά και κολλημένο σχεδόν στο μπροστινό αυτοκίνητο. Μια μητέρα απεικονίζεται να προσπαθεί αγωνιωδώς να περάσει με το καροτσάκι του μωρού της ανάμεσα από τα δύο οχήματα.

Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της, αλλά ο Ανδρέας προχωράει και σε σχολιασμό: Είναι υποκριτικό, συμπεραίνει, το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αστυνομίας για τον πολίτη. Εξαπολύθηκαν σ’ ένα άγριο κυνήγι για την είσπραξη των 65,90 «αργυρίων» από τον κάθε «παρανομούντα» οδηγό, την ίδια ώρα που οι ίδιοι κάνουν τα ίδια και χειρότερα.

Εμείς θα προσθέταμε και κάτι ακόμα: Σε μια πόλη τόσο, μα τόσο δυσλειτουργική, τόσο ανοργάνωτη και τόσο άβολη για τους κατοίκους της, σε μια πόλη όπου η πρώτη ώρα σε κεντρικό πάρκινγκ του Κέντρου κοστίζει 4,5 ευρώ, η δεύτερη 3 και κάθε ώρα από την τρίτη και μετά 1,5 ευρώ, τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές είναι νομοτελειακές, ακόμα κι από τους πλέον νομιμόφρονες.

Η κίνηση πάντως του Ανδρέα είναι αξιέπαινη, γιατί επιδιώκει αυτή την απελπισία που βιώνει ο μέσος πολίτης σε μια πόλη όπου η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο παράλογη να η βγάλει προς τα έξω, να την κοινωνήσει στους συμπολίτες, προς συντονισμό μιας κοινής δράσης.

5 Comments:

Blogger Βασμουλάκης Νίκος said...

Ο μέσος πολίτης βιώνει την απελπισία που ο ίδιος δημιουργεί με την ανευθυνότητα και την νεοελληναριά που τον διακρίνει. ΌΛΟΙ θέλουν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους ΑΚΡΙΒΩΣ έξω από το σπίτι τους και ας είναι πάνω στο πεζοδρόμιο, ή πάνω στον δρόμο διπλοτριπλοπαρκαρισμένος εμποδίζοντας την κίνηση, ας είναι όπου να είναι αρκεί να μην κουραστεί να περπατήσει. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν περπατά όλοι με τα αυτοκίνητα προσπαθούν να μετακινηθούν χωρίς να ενδιαφέρονται για το χάος που προκαλείται. Γενικά ο νεοέλληνας είτε είναι πολίτης είτε είναι πρωθυπουργός είναι παντελώς αδιάφορος για το τι προκαλεί με τις πράξεις το στο κοινωνικό σύνολο. Μάθετε λοιπόν να ΣΕΒΕΣΤΕ νεοελληναράδες και μετά μιλήστε για δυσλειτουργικές πόλεις και άλλα κουραφέξαλα. Δυσκοίλιοι

10/7/07, 3:17 μ.μ.  
Blogger koinh logikh said...

Ο μέσος πολίτης δημιουργεί την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης; Δεν νομίζω. Είναι καθήκον της συντεταγμένης Πολιτείας να τις διασφαλίσει, σε τιμές προσιτές. Όχι 4,5 ευρώ η πρώτη ώρα, 3 η δεύτερη, 1,5 από την τρίτη και μετά. Αν κατέβεις ένα πρωινό για 4 ώρες στο κέντρο για δουλειές θα πληρώσεις 10,5 ευρώ. Όσο για τη μηνιαία στάθμευση, έχει υπερβεί τα 200 ευρώ. Μέσα μαζικής μεταφοράς; Το μαύρο τους το χάλι έχουν. Ανοργανωσιά, καθυστερήσεις, κοσμοσυρροή. Όποτε μπήκα τώρα τελευταία με τον καύσωνα σε λεωφορείο, πουθενά δεν λειτουργούσε το αιρ-κοντίσιον. Αν είναι δυνατόν...
Φυσικά, όλοι φταίμε. Φυσικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για ψίλου πήδημα. Όσο όμως κι αν σου την έχει δώσει η γενική κατάσταση, θα πρέπει να καταλάβεις ότι και τον πιο υπεύθυνο Γερμανό να έφερνες σε τέτοιες συνθήκες, λίαν συντόμως θα μετατρεπόταν σε "νεοελληναρά" και θα αναγκαζόταν να κάνει τα ίδια. Το πρόβλημά μας ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, οι δυσλειτουργικές πόλεις, είτε δυσκοίλιο σου φαίνεται αυτό, είτε ευκοίλιο...

10/7/07, 4:13 μ.μ.  
Blogger Βασμουλάκης Νίκος said...

Τις δυσλειτουργικές πόλεις τις κάνουν οι δυσλειτουργικοί άνθρωποι, με δυο λόγια, δεν αλλάζει τίποτε, οπότε ή το παίρνουμε χαμπάρι και δεν διαμαρτυρόμαστε ή τα παρατάμε και πάμε στην υπεύθυνη Γερμανία για να σωθούμε.

10/7/07, 5:26 μ.μ.  
Blogger koinh logikh said...

Αλίμονό μας αν πάψουμε να διαμαρτυρόμαστε, αν πάψουμε να ελπίζουμε, αν πάψουμε να αγωνιζόμαστε. Τότε θα πάψουμε να είμαστε άνθρωποι. Κι ούτε η φυγή είναι λύση. Όλα αλλάζουν. Και οι άνθρωποι, και οι θεσμοί, και οι πόλεις. Θέλει όμως προσπάθεια, αγώνα, υπομονή κι επιμονή. Όχι αφοριστικά σχόλια, ούτε παραίτηση.
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή!

15/7/07, 1:52 π.μ.  
Blogger Argos said...

H φωτό;

27/6/08, 6:21 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home