19.1.07

Μεγάλες αποκαλύψεις της «Κοινής Λογικής»

Διαβάστε, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Μετά τα πανεπιστήμια, τι άλλο σκέπτεται να ιδιωτικοποιήσει ο Μέγας Μεταρρυθμιστής Κωστάκης;

Ιδιωτική Δικαιοσύνη

Σύμφωνα λοιπόν με τις άκρως αξιόπιστες πηγές μας, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ιδιωτικής Δικαιοσύνης! Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε μια αρχική ιδέα του ίδιου του Κωστάκη, που το εμπνεύστηκε από ένα αμερικάνικο νέο-γουέστερν που είδε πρόσφατα σε dvd. Το σκεπτικό έχει ως εξής:
Είναι γνωστό ότι για να δικαστεί ένα πλημμέλημα χρειάζεται να περιμένεις καμιά δεκαριά χρονάκια στην ουρά, κι άλλα τόσα μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, αν δεν πέσεις πάνω σε κανέναν Καλούση, οπότε σε βλέπω να τρέχεις στα στριπτιζάδικα προς εξεύρεση «νομικής υποστήριξης». Σε ένα ιδιωτικό δικαστήριο, θα προσφεύγεις, θα πλερώνεις τον δικαστή κανονικά και με το νόμο, και θα σου βγάζει την απόφαση αυθημερόν. Αν το πράγμα λειτουργήσει καλά, μελετάται η επέκτασή του και στα κακουργήματα, οπότε το θύμα μιας κακουργηματικής πράξης, αντί να περιμένει την αργοκίνητη ελληνική αστυνομία και δικαιοσύνη να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους, θα εντοπίζει μόνο του το δράστη με τη βοήθεια κάποιου ιδιωτικού ντετέκτιβ, θα το παραπέμπει για δίκη στο ιδιωτικό κακουργιοδικείο, κι αν κριθεί ένοχο, θα φυλακίζεται άμεσα στις ιδιωτικές φυλακές που θα διατηρεί το Δικαστήριο στα υπόγειά του.

Ιδιωτικές ένοπλες δυνάμεις

Στη συνέχεια η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση ιδιωτικής Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, το οποίο βασίζεται σε μια ιδέα που εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία, αφού έτσι κι αλλιώς πόλεμος συχνά δεν γίνεται, γιατί να πληρώνουμε όλους αυτούς τους καραβανάδες για να παίζουν ολημερίς κι ολονυχτίς τάβλι; Αντί να διατηρούμε μόνιμες ένοπλες δυνάμεις, μπορούμε κάλλιστα να αναθέσουμε την άμυνα της χώρας μας σε μισθοφορικά σώματα που θα συστήσουν εταιρείες security. Ολόκληρη Αμερικανική Πρεσβεία εταιρεία security εμπιστεύθηκε για την ασφάλειά της, εμείς γιατί να υστερήσουμε, δηλαδή;

Ιδιωτική εκκλησία

Τέλος, για να γλιτώσει απ’ το βραχνά της καταβολής μισθών στους παπάδες, η κυβέρνηση απεργάζεται την ιδιωτικοποίηση της εκκλησίας, σχέδιο που εμπνεύστηκε η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός κ. Μαριέτα Γιαννάκου όταν, σερφάροντας στο διαδίκτυο, έπεσε πάνω στο ποστ αυτό του συν-μπλόγκερ Δείμου. Η Εκκλησία της Ελλάδας θα μετατραπεί σε Α.Ε. (Ανώνυμο Εταιρεία), η δε Ιερά Σύνοδος θα παίζει το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.). Οι πιστοί, αντί για οβολό και κεράκι, θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές, ούτως ώστε να έχουν και μέρισμα από τα κέρδη της επιχείρησης, η οποία, σύμφωνα με το απόρρητο κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπεται κάποια στιγμή να μπει και στο χρηματιστήριο…

10.1.07

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δεν καταλαβαίνω. Δεν πρέπει, λέει, να γίνουνε ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί το δικαίωμα στη μόρφωση είναι ιερό και δεν πρέπει να τυγχάνει εμπορευματοποίησης.

Μα, καλά, ιδιωτικά δημοτικά σχολεία δεν έχουμε; Ιδιωτικά Γυμνάσια-Λύκεια δεν έχουμε; Γιατί, λοιπόν, να απαγορεύονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Κι ας μην ξεχνούμε ότι οι βάσεις για μια σωστή παιδεία εκεί τίθενται. Στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, όχι στα πανεπιστήμια.

Επίσης: Το δικαίωμα στην υγεία δεν αποτελεί ιερό και δημόσιο αγαθό; Κι όμως, διαθέτουμε ιδιωτικά νοσοκομεία. Το δικαίωμα στην καλλιτεχνική καλλιέργεια δεν αποτελεί ιερό και δημόσιο αγαθό; Κι όμως, τα περισσότερα θέατρα είναι ιδιωτικά. Το δικαίωμα στη σωστή διατροφή δεν είναι επίσης εκ των ουκ άνευ σε μια δημοκρατική κοινωνία και κάτι που θα πρέπει να προστατεύεται από την χύδην εμπορευματοποίηση; Κι όμως, αποδεχόμαστε σαν κάτι φυσικό τις ιδιωτικές βιομηχανίες τροφίμων.

Και τέλος, γιατί δαιμονοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ιδιωτικός τομέας; Είναι δυνατόν σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν έτει 2007 να ταυτίζουμε την επιχειρηματικότητα με την αισχροκέρδεια; Γιατί είναι τόσο χυδαίο να συστήσει κάποιος μια εμπορική επιχείρηση – κερδοσκοπική, ναι, κερδοσκοπική - στο χώρο της παιδείας; Και, εν πάσει περιπτώσει, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια παιδεία το έχει ήδη κάνει, όπως προανέφερα. Γιατί όχι και στην τριτοβάθμια;

Συμπέρασμα: Σκεπτόμαστε με αγκυλώσεις και ταμπού και κυνηγάμε φαντάσματα.

9.1.07

Κινητοποιήσεις για το άρθρο 16

Μας κούφανε πάλι η «εκπαιδευτική κοινότητα» (αλήθεια, πώς ακριβώς ορίζεται αυτή, και ποιοι ακριβώς αποφασίζουν για λογαριασμό της;). Την ίδια μέρα (10 Ιανουαρίου) που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, σχεδιάζουν κινητοποιήσεις κι απεργίες. Μέχρι και πεντάωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ προγραμματίστηκε (τι ακριβώς τους κόφτει τους δημοσίους υπαλλήλους το όλο ζήτημα, δεν ξεκαθαρίζεται. Θα είναι πάντως μια καλή ευκαιρία για ψώνια. Έτσι κι αλλιώς, γι’ αυτούς, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει…). Κι όλ’ αυτά για να μην συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση. Μα, υπάρχει τίποτα πιο αντιδημοκρατικό;
Εφόσον είναι τόσο βέβαιοι ότι έχουν δίκιο, γιατί φοβούνται τη συζήτηση; Δεν καταλαβαίνω…

Πρόωρες εκλογές

… Μέχρις ότου, βέβαια, την καταντήσουνε τελείως κουρέλι την παιδεία μ’ όλες αυτές τις απεργίες και τις καταλήψεις από το Δημοκρίτειο στη Θράκη μέχρι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κι επικαλεστεί η κυβέρνηση το χάος στην ανώτατη παιδεία για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Τις οποίες, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε (από πού δεν ξέρω, θα σας γελάσω), θα τις κερδίσει. Και μετά δεν θα υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για να μην αποδεχτούμε τις αλλαγές που βούλεται η Νέα Δημοκρατία.
Μήπως αυτό επιδιώκουν τελικά οι «αγωνιστές του πανεκπαιδευτικού μετώπου»;

Έργο επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»



Σε προσφυγή στα αρμόδια όργανα της ΕΕ προσανατολίζονται κάτοικοι και φορείς του Λιτοχώρου Πιερίας, προκειμένου να αντιδράσουν στη χρησιμοποίηση τεραστίων ποσοτήτων από αδρανή υλικά τα οποία θα αποσπαστούν από το δημοτικό λατομείο Λιτοχώρου. Τα υλικά αυτά θα μεταφερθούν στη συνέχεια ακτοπλοϊκώς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», αφού πρώτα μετατραπεί το αλιευτικό καταφύγιο Γρίτσας σε εμπορικό λιμάνι. Οι κάτοικοι ανησυχούν για ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο στην περιοχή του λατομείου, το οποίο βρίσκεται μάλιστα στο δρόμο για το Δίον, όσο και στη Γρίτσα, που διαθέτει σήμερα μια από τις ελκυστικότερες παραλίες της περιοχής. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε το άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στην επέκταση του διαδρόμου κατά ένα χιλιόμετρο μέσα στη θάλασσα, ούτως ώστε να μπορεί το αεροδρόμιο να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις. Στο έργο έχουν ήδη αντιδράσει φορείς και κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού, φοβούμενοι περιβαλλοντική καταστροφή στις ακτές της Περαίας. Σχετικά με το θέμα βλέπε το γνωστό blog Τα μυστικά του κόλπου
Η ειρωνεία είναι ότι, το πανάκριβο αυτό έργο, το οποίο προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το 2011, βασίζεται στην άκρως έωλη υπόθεση ότι υφίσταται διεθνές ενδιαφέρον για υπερατλαντικές πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη. Λες και αυτό τους μάρανε τους Αυστραλούς και τους Αμερικάνους, ότι δεν υπάρχει direct σύνδεση για την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή πόλη. Μέσω Αθηνών, ή Μιλάνου, ας πούμε, θα τους χαλούσε…
Ρεζουμέ: Καταστρέφετε που καταστρέφετε το περιβάλλον, τρώτε που τρώτε τα δισεκατομμύρια, μήπως θα μπορούσατε να κάνετε κανένα χρήσιμο έργο, τουλάχιστον; (Μετρό από Σταυρούπολη μέχρι Καλαμαριά, για παράδειγμα…)

2.1.07

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2007

Τι μας περιμένει άραγε το 2007; Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα στην πολιτική, την κοινωνία, τον αθλητισμό και τη ζωή στην αγαπημένη μας πόλη; Ο Καζαμίας της Κοινής Λογικής για το 2007 δίνει τις απαντήσεις που όλοι περιμένουμε…

Ιανουάριος: Η χρονιά ξεκινά με την πόλη ανάστατη από την παράλειψη του Δημάρχου Τσαλακωμένου να μην διοργανώσει φέτος γιορτή στην Πλατεία Αριστοτέλους για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Ο Τσαλακωμένος κάνει ρελάνς δηλώνοντας ότι το έκανε για να διαμαρτυρηθεί για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών».

Φεβρουάριος: Μετά το Survivor Ελλάδας-Τουρκίας, διοργανώνεται Survivor Ελλάδας-Αλβανίας. Ο Νομάρχης Πανίκας Ψωμιάδης προτείνει και τη διοργάνωση Survivor Ελλάδας – Σκοπίων, με έπαθλο την ονομασία «Μακεδονία». Προσφέρεται μάλιστα να συμμετάσχει και ο ίδιος, ούτως ώστε η εθνική νίκη να είναι βεβαία.

Μάρτιος: Ο Νομάρχης Πανίκας ζητά από τον φίλο του, κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, να αγοράσει τον ΠΑΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις ναυαγούν όταν ο Άρνι ζητά τη μετονομασία του ΠΑΟΚ σε "Terminator Enterprizes Inc." και τη μεταφορά της έδρας του στο Λος Άντζελες. Ο Πανίκας του ζητά τότε να κάνει τουλάχιστον ντα τους Σκοπιανούς για να πάρουν πίσω το όνομα του αεροδρομίου τους. Πράγματι, ο τέως Εξολοθρευτής προτείνει τη μετονομασία του σε "Skopjie Schwarzenegger International".

Απρίλιος: Η προβολή του Survivor Ελλάδα-Αλβανία συνεχίζεται αποκλειστικά στην αλβανική τηλεόραση, καθώς έχουν απομείνει μόνο Αλβανοί παίκτες. Ο Πανίκας ζητά την αποστολή επίσημου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την αλβανική κυβέρνηση.
Η Θεσσαλονίκη ανακηρύσσεται «Καθαρότερη πόλη της Ευρώπης», μετά από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης, εκτός από τα προσκείμενα σε ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ, τα οποία αποχώρησαν καταγγέλλοντας καλπονοθεία.

Μάιος: Ο ΠΑΟΚ νικά με γκολ των Τόργκελε, Τσίγκα και Χαραλαμπίδη 3-0 τον Παναθηναϊκό και κατακτά θριαμβευτικά το Κύπελλο Ελλάδας. Αμέσως μετά υποβιβάζεται στη Δ΄ Εθνική λόγω χρεών.

Ιούνιος: Φιάσκο και φέτος με τα δρομολόγια των πλοίων. Οι παρκαδόροι των φέρι μποτ απεργούν, γιατί ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης σχεδιάζει να τους ιδιωτικοποιήσει. Στα λιμάνια επικρατεί χάος, καθότι ουδείς είναι ικανός να χώσει το αυτοκίνητό του με την όπισθεν ανάμεσα στις νταλίκες μέσα στα οχηματαγωγά. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αλλάξει τον υπουργό. Αναλαμβάνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ιούλιος: Τσάρτερ που μετέφερε βρετανούς τουρίστες στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας μπερδεύεται και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος ο Μακεδών» των Σκοπίων. Οι τουρίστες αποβιβάζονται κανονικά και απολαμβάνουν τις διακοπές τους χωρίς να συνειδητοποιήσουν το παραμικρό.

Αύγουστος: Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στην Καλλικράτεια, για να διαμαρτυρηθεί ο παραθερίζων λαός για τη μετονομασία του Αεροδρομίου των Σκοπίων. Ακολουθεί εσπερινό μπιτς πάρτυ.

Σεπτέμβριος: Λόγω των δραματικών εξελίξεων στο Σκοπιανό, ο Κωστάκης προκηρύσσει πρόωρες εκλογές. Ο Τσαλακωμένος παραιτείται προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής, όπως και το πρωτοπαλίκαρό του, ο αντιδήμαρχος της «πιο καθαρής πόλης της Ευρώπης» Βαγγέλης Δημητρίου. Ο Άγγελος Αναστασιάδης αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ.

Οκτώβριος: Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφανθεί ο λαός αν δικαιούται ο Νομάρχης να αντικαθιστά τον παραιτηθέντα δήμαρχο. Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο, για να συμβιβάσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποφασίζει να αναθέσει τη δημαρχία στον δημοτικό σύμβουλο του ΛΑΟΣ Ανέστη Κεραμιδά.

Νοέμβριος: Παοκτσήδες κλείνουν τα Μάλγαρα, την Εγνατία Οδό, καθώς και την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι και απειλούν να μαυρίσουν Κωστάκη – Γιώργακη και όποιον άλλο πολιτικό πάρει η μπάλα, αν δεν χαριστούν τα χρέη στην αγαπημένη τους ομάδα. Με υπουργικό διάταγμα ο ΠΑΟΚ επανέρχεται στην Α΄ εθνική, του χαρίζονται τα χρέη και του αποδίδονται τα κέρδη από το Στοίχημα για ένα χρόνο, προκειμένου να ορθοποδήσει. Ο Άγγελος Αναστασιάδης παραιτείται.

Δεκέμβριος: Μετά από ολονύκτιο ντέρμπι που δεν παίρνει χαμπάρι κανείς, γιατί όλοι παρακολουθούν την ίδια ώρα τον Φερεντίνο να μοιράζει εκατομμύρια, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές. Ο Γιωργάκης παραιτείται, και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο Βαγγέλης Δημητρίου εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς και απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα στην «πιο καθαρή χώρα της Ευρώπης». Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος δεν καταφέρνει να εκλεγεί, καταγγέλλει τον Δημητρίου για εξαπάτηση του λαού της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει ότι η Θεσσαλονίκη δεν ήταν στην πραγματικότητα η καθαρότερη πόλη της Ευρώπης. Δεν τον πιστεύει όμως κανείς…

Καλή χρονιά!